Veelgestelde vragen

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te (laten) plaatsen?
Nee, een vergunningsaanvraag is alleen vereist als je woning onder Monumentenzorg valt. Is dit niet het geval, dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Wel is het verstandig even bij de gemeente te informeren naar eventuele voorwaarden voor de plaatsing van zonnepanelen.

Hoe wordt de zonne-energie die ik opwek omgezet in bruikbare elektriciteit?
Een klein kastje in je woning, de zogenaamde omvormer, zet de zonne-energie voor je om. De SolarFabriek sluit de zonnepanelen op jouw dak aan op de omvormer. In de meterkast wordt de omvormer op het elektriciteitsnetwerk aangesloten.

Wat doe ik als mijn energieleverancier moeilijk gaat doen?
Je energieleverancier mag jou het gebruik van zonne-energie niet weigeren. De opwekking van zonne-energie en de teruglevering daarvan aan het netwerk, is geregeld in wetgeving. Het enige dat je hoeft te doen, is je energieleverancier informeren over het gebruik van zonnepanelen. Zo voorkom je verwarring over de meterstanden.

Wat moet ik doen om mijn zonne-energieopbrengst te verrekenen met mijn energierekening?
Niets. De stroom die jij te veel opwekt, vloeit automatisch terug naar het elektriciteitsnetwerk. Je elektriciteitsmeter loopt daardoor terug. Wat je tekort komt neem je af van het netwerk, als de opgewekte zonne-energie niet volledig in jouw energiebehoefte voorziet. De verrekening van jouw opbrengst en verbruik vindt automatisch plaats.
Wel is het belangrijk je installatie te melden aan je energieleverancier, dit kan via deze link. Zodra je zonnepanelen zijn geplaatst kun je je energieleverancier vragen om een verlaging van je maandelijkse voorschot.

Als ik meer energie opwek dan ik verbruik, krijg ik dan geld voor het energie-overschot?
Ja, als particulier huishouden mag je meer energie terugleveren aan het netwerk dan je verbruikt. Je bent dan “stroomproducent”. Voor het overschot ontvang je het zogenaamde “feed-in tarief”. Deze terugleververgoeding is lager dan het tarief dat een ander betaalt, omdat de aandelen energiebelasting en netwerkkosten uit het tarief zijn weggelaten. Het is daarom niet aan te raden om meer energie op te wekken dan je zelf verbruikt.
 
Profiteer ik van belastingvoordeel als ik kies voor zonne-energie?
Ja. De energie die je afneemt van een energieleverancier is belast met energiebelasting en netwerkkosten. Die kosten betaal je alleen als je daadwerkelijk energie afneemt. Voorzie jij in je eigen energiebehoefte, dan hoef je deze kosten niet te betalen. Zonne-energie levert zo een directe besparing op je energierekening op.

Kan ik bij de aanschaf van zonnepanelen aanspraak maken op subsidie?
Het energiebeleid van de Nederlandse overheid is aan veranderingen onderhevig. Kijk voor actuele informatie over het energiebeleid en subsidieregelingen in onze rubriek Subsidies

Mijn zonnepanelen zijn geplaatst. Wat nu?
Uw systeem moet worden aangemeld bij uw netbeheerder en energieleverancier. Dit kan hier. Uw netbeheerder neemt dan zo snel mogelijk contact met u op en kijkt of uw meter vervangen moet worden. Indien uw meter vervangen moet worden doet  de netbeheerder dit kostenloos. Ook zult u bericht krijgen van uw energie leverancier met een bevestiging dat u saldeert.